воскресенье, 15 января 2012 г.

Паеля Еспаньола



•    500 г големи миди
•    200 г скариди
•    100 г сепия
•    200 г пилешко месо
•    1 голяма глава лук
•    200-250 г ориз
•    9-10 бр. черни маслини
•    100 г грах
•    100 мл доматено пюре
•    чубрица
•    олио
•    сол
•    оцветител - жълт или шафран           
  
Мидите се сваряват във вода - когато започнат да се отварят, означава че са готови. Скаридите и нарязаната на ивици сепия също се сваряват заедно, но отделно от мидите. Сварени са когато скаридите станат оранжеви. В дълбока тенджера се слага 50-80 мл олио и се запържват сварените скариди и сепия. Нарязва се лукът и също се запържва със скаридите. Когато се запържат добре се прибавят оризът и предварително свареното и обезкостено пилешко месо. Всичко се запържва за още 5-7 минути и след това се прибавят бульонът, в който е варено пилешкото месо. Прибавят се грахът, малко чубрица, сол, доматено пюре и шафран. Вари се докато оризът започне да омеква. След това всичко се изсипва в тава, отгоре се нареждат мидите - едната им черупка е махната и се слагат с отвора нагоре. Запича се в предварително загрята фурна. Изважда се малко преди да изври напълно водата, слагат се маслините и се сервира

Комментариев нет:

Отправить комментарий