понедельник, 23 января 2012 г.

Зеленчукова паеля



•    400 г ориз
•    1 глава малка лук
•    1 скилидка чесън
•    2 бр. моркови
•    300 г карфиол
•    1 бр. тиквичка
•    1 бр. червена чушка
•    2 бр. домати
•    200 г зелен боб
•    щипка черен пипер
•    6 с.л. зехтин
•    сол
•    зеленчуков бульон
•    шафран           
  
Всички зеленчуци се измиват и доматите се настъргват на ренде, а останалите се нарязват на средно големи парченца. Карфиолът се сварява в зеленчуковият бульон. В по-голям тиган (ако имате тиган специален за паеля, в него) се запържват ситно нарязаните лук и чесън за около 5 минути. Прибавят се морковите, зеленият боб, червената чушка и карфиолът. Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, като се бърка от време на време. След това се прибавя тиквичката. Огънят се намалява и се оставя така за около още 15 минути. Прибавя се настърганият домат, като се пържи и той 5 минути. Прибавя се червеният пипер, и 1 минута след това е добавя и оризът. Разбърква се много добре с дървена лъжица, така че да се смеси със зеленчуците. Шафранът се слага в зеленчуковият бульон, и се изсипва върху паелята. Разбърква се добре, и се оставя да поври около 18-20 минути - не трябва да оставя бульон, но не трябва и да е прекалено суха.
По желание може и да се запече, или да се прибавят други зеленчуци - грах, предварително сварен боб и т.н.

Комментариев нет:

Отправить комментарий