понедельник, 23 января 2012 г.

Рататуй



За основата:
•    1/2 бр. червена чушка
•    1/2 бр. жълта чушка
•    1/2 бр. оранжева чушка
•    2 с.л. зехтин
•    1 ч.л. счукан чесън
•    1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
•    3 бр. домати
•    1 стрък мащерка
•    1 стрък магданоз
•    1/2 дафинов лист
•    сол
За зеленчуците:
•    2 бр. тиквички (120-150 г всяка)
•    1 бр. патладжан (120-150 г)
•    4 бр. домати
•    1/2 ч.л. счукан чесън
•    2 ч.л. зехтин
•    щипка мащерка
•    сол
•    черен пипер
За соса Винегрет:
•    1 с.л. зехтин
•    1 ч.л. балсамиков оцет
•    мащерка
•    сол
•    черен пипер           
  
За основата: Зеленчуците се почистват от семената, а доматите се обелват, нарязват на ситно и им се запазва сокът. Половинките чушки се слагат в предварително загрята до 230 С фурна, с разреза надолу и се запичат за 15 минути докато кожичката им почне да омеква. Изваждат се от фурната и когато са достатъчно изстинали се обелват внимателно и се нарязват на ситно. Смесват се зехтинът, чесънът и лукът малка тенджерка на умерен огън за около 8 минути - докато омекнат, преди да започнат да покафеняват. Добавят се доматите, заедно със сока им, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Задушават се на слаб огън докато остане съвсем малко течност за около 10 минути, отново без да се оставят зеленчуците да покафеняват. Добавят се чушките и се задушават докато омекнат. Подправя се със сол на вкус и стръковете подправки и дафиновият лист се изхвърлят. Запазва се 1 с.л. от сместа, а останалата се разпределя равномерно на тънък слой по дъното на тавичка.

За зеленчуците: Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в тавата с основата, като се започва от центъра и се оформя спирала. Редуват се застъпващи се кръгчета зеленчуци, като всяко кръгче се слага така, че да покрива 3/4 от това под него. По този начин се запълва цялата тава. Смесват се чесъна, зехтина и мащерката в купа, подправят се със сол и черен пипер на вкус. С тази смес се напръскват зеленчуците. Тавичката се покрива с фолио, като краищата се подгъват за да се запечатат добре и се пече в предварително загрята до 135 С фурна за около 2 часа или докато зеленчуците омекнат. Фолиото се маха и се пекат за още 30 минути. Ако започнат да се запичат, се покриват отново. Ако в тавата има твърде много течност, се слага на котлон на умерен огън, докато течността намалее.

За соса: В купа се смесват запазената 1 с.л. от основата, всичките продукти за соса и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране зеленчуците се слагат за малко под грил да се запекат. Реже се внимателно и се слага в чиния с помощта на шпатула, като шпатулата се завърта за да се получи ветрилообразна форма на зеленчуците. В кръг около зеленчуците се залива със сос и ястието се сервира топло.

Това е рецептата на Томас Келър използвана във филма на Дисни - Рататуй.

Комментариев нет:

Отправить комментарий