вторник, 17 января 2012 г.

Гъши дроб върху канапе от карамелизирани ябълки и залят с конячен френски сос



         




       



Нужни продукти:
500 гр  гъши дроб
4 шайби ябълки / изберете кисела ябълка /
4 гъби,нарязани на филийки
1 зелена чушка,нарязана на ивички
1 гл лук,нарязана на колелца
краве масло
сол,черен пиер

за френски конячен сос:
200 мл  коняк / или червено вино
50 мл готварска сметана сметана
    

Начин на приготвяне:
Най-напред дробът се изкисва в студена вода.
Отцежда се и се нарязва на филийки.
Запича се в сух тефлонов тиган от двете страни до зачервяване.
Нарежете ябълката на шайби и я карамелизирайте  в маслото от двете страни.
Извадете я от тигана и на нейно място ,задушете лукът,гъбите и чушката поотделно.
Сосът се приготвя като се сложи коняка / виното в тенджерка и се вари,докъто се редуцира на половина.Оставя се да се охлади и се прибавя сметаната.
В порционна чиния се слагат за канапе шайбите ябълка,а върху тях се поставят парчетата дроб.
Полива се с конячен / винен сос и се гарнира със задушените зеленчуци

Имайте впредвид следното: 1.Не е зле да посолите дроба преди да го запечете(ако ви харесва може да го поръсите с черен пипер).2.Нарежете ябълката на шайби с дебелина поне 5мм(изберете по-кисела).3.При запичането на тиган се отделя много мазнина,за това е нужно да я изсипвате някъде,защото дробчетата започват да се пържат.4.Ако за запичането на дробчетата и резените ябълка сте използвали тиган с незалепващо покритие(тефлонов),то запечете в него и зеленчуците(посолете ги леко преди това).5.Когато приготвяте соса,след като се редуцира виното трябва да го изчакате да поизстине и след това добавете сметаната като бъркате интензивно,иначе се пресича.    

Комментариев нет:

Отправить комментарий