Продукти за 6 порции
• 700 г патешки или гъши дроб
• 8 пресни смокини
• 100 г сушени, меки смокини
• 1 пакет желатин
• 200 мл мускатово вино
• 100 мл вино за сос
• 1/2 ч. л. канела
• сол
• млян бял пипер
1. Сушените смокини се накисват във виното за 1 ч 30 минути. Отцеждат се. Дробът фоа гра се поставя за 2 часа в студена вода с лед.
2. Дробът се подсушава и се нарязва на 8 тънки парчета като пържолки, които се подправят със сол, пипер и канела. Сушените смокини се нарязват на ивички, виното се прецежда и запазва. Желето се приготвя както е посочено на опаковката на желатина, но течността се заменя със 100 мл вино за сос. Дробът се изпържва по 30 секунди от двете страни в нагорещен тефлонов тиган без мазнина на силен огън.
3. В правоъгълна форма за печене се оформя терин: на дъното се поставят 2 парчета дроб фоа гра, върху него се слагат няколко парчета сушени смокини и така се редуват няколко пласта, като се завършва с фоа гра.
4. С четка се нанася желатинът и се слага да се охлади. Когато желето се стегне, теринът се покрива с найлон и плътен картон с размерите на терина. Отгоре се слага тежест и теринът се поставя в хладилника за 12 часа. На следващия ден найлонът, картонът и тежестта се свалят, теринът се нарязва и се поднася с нарязани на шайби пресни смокини.
Комментариев нет:
Отправить комментарий