воскресенье, 15 января 2012 г.

Гръцка рибена супа



•    1 кг ципура или друга морска риба
•    300 г картофи
•    2 бр. моркови
•    2 стръка или глава целина
•    100 мл зехтин
•    3 с.л. доматено пюре
•    1 ч.ч. дребна паста
•    1 дафинов лист
•    по 1 връзка копър и магданоз
•    1 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. смлян бахар, сол, черен пипер
•    4 с.л. лимонов сок           
  
Картофите, морковите и целината се нарязват на кубчета и заедно с дафиновият лист се слагат на дъното на тенджера. Отгоре се поставя почистената цяла риба, покрива се с вода, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и се налива зехтинът. Слага се да заври и се оставя да къкри, до сваряване на зеленчуците.
Прецежда се бульонът, а зеленчуците се запазват. Рибата се обезкостява.
Бульонът се слага да заври заедно с пастата, доматеното пюре, копъра, магданоза (нарязани на ситно), кимиона и бахара. Вари се около 12 минути и се добавят рибата, сварените зеленчуци и лимоновият сок. Сервира се веднага.

Комментариев нет:

Отправить комментарий