• 1 кг ципура или друга морска риба
• 300 г картофи
• 2 бр. моркови
• 2 стръка или глава целина
• 100 мл зехтин
• 3 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. дребна паста
• 1 дафинов лист
• по 1 връзка копър и магданоз
• 1 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. смлян бахар, сол, черен пипер
• 4 с.л. лимонов сок
Картофите, морковите и целината се нарязват на кубчета и заедно с дафиновият лист се слагат на дъното на тенджера. Отгоре се поставя почистената цяла риба, покрива се с вода, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и се налива зехтинът. Слага се да заври и се оставя да къкри, до сваряване на зеленчуците.
Прецежда се бульонът, а зеленчуците се запазват. Рибата се обезкостява.
Бульонът се слага да заври заедно с пастата, доматеното пюре, копъра, магданоза (нарязани на ситно), кимиона и бахара. Вари се около 12 минути и се добавят рибата, сварените зеленчуци и лимоновият сок. Сервира се веднага.
Комментариев нет:
Отправить комментарий